Ce este Laughter Yoga?

Laughter Yoga este un concept unic în care oricine poate râde fără nici un motiv. Nu se bazează pe umor, glume sau comedie.

Râsul se inițiază ca exercițiu în grup, cu contact vizual și joacă copilărească și curând se transformă în râs real și contagios.

Numele de Laughter Yoga derivă din faptul că se combină exercițiile de râs cu exercițiile de respirație din yoga. Acest lucru crește aportul de oxigen, ceea ce face sa ne simțim mai energici și mai sănătoși.

Conceptul de Laughter Yoga se bazează pe un fapt științific potrivit căruia organismul nu poate diferenția între râsul fals și cel real. Avem  aceleași beneficii pentru sănătate, indiferent dacă râsul este real sau simulat.

Conceptul de Laughter Yoga a fost inițiat de către Dr. Madan Kataria  din India cu doar cinci persoane într-un parc din Mumbai, în 1995. În acest moment, există mii de cluburi de râs în mai mult de 106 de țări. 


Beneficiile râsului

  • Aduce bună dispoziție, alungă tristețea, combate stresul și anxietatea pentru că atunci când râdem se eliberează endorfine. Vei rămâne vesel și cu o dispoziție bună pe o perioadă mai lungă de timp.
  • Atunci când râdem se aduce mai mult oxigen în corp și creier, făcând astfel să crească eficiența și concentrarea. Vei deveni mai productiv la locul de muncă, lucrând mai cu drag și pentru mai mult timp fără să ne te simți obosit.
  • Întărește sistemul imunitar. Se întărește sistemul imunitar și te vei îmbolnăvi mai greu sau bolile cronice se vindeca mult mai ușor.
  • Îmbunătățește calitatea vieții. Râsul este o energie pozitivă care ajută oamenii să se conecteze rapid cu alte persoane și îmbunătățește relațiile. 
  • Râsul ajută la crearea unei stări mentale pozitive pentru a face față situațiilor mai puțin plăcute. Oferă speranță și optimism pentru a face față perioadelor dificile.

Pentru a obține beneficiile râsului, acesta trebuie sa fie din diafragmă și susținut cel puțin 10 până la 15 minute ca să se producă modificări fiziologice și psihologice în corpul nostru.


De ce Laughter Yoga?

Avantajul în ​​Laughter Yoga este că râsul se face ca exercițiu și astfel ne putem prelungi râsul cât dorim. După 10 -15 minute de râs se observă modificări fiziologice măsurabile în corp, cum ar fi creșterea nivelului de oxigen în sânge, relaxarea musculară, circulația sângelui și eliberarea anumitor hormoni în organism.

Sesiunile de Laughter Yoga oferă un mediu sigur în care se poate râde zgomotos fără nici o implicație socială, în vazul în care nu e acceptabil din punct de vedere social să râzi tare.

Râsul natural, ca al copiilor, se pierde de-a lungul vieții noastre iar apoi ca adult, râsul depinde de numeroase motive și condiții și poate nu mereu există multe motive care ne fac să râdem. În sesiunile de Laughter Yoga, râsul este necondiționat și râdem fără nici un motiv. Nu lăsăm râsul la voia întâmplării, ci o facem din angajament. Acesta este un mod garantat de a obține beneficiile râsului.


Sesiunile de Laughter Yoga

Ce se întâmplă exact la ședințele de Laughter Yoga?

Sesiunile de Laughter Yoga sunt ghidate de către un instructor, încep prin explicarea și arătarea  diferitelor exerciții de râs apoi acestea vor fi inițiate și completate pentru a obține o dinamică îmbunătățită a grupului.  În timpul majorității exercițiilor de râs, membrii grupului continuă să se miște și să stabilească contactul vizual cu ceilalți din grup astfel încât să se obțină conectarea membrilor grupului.

O ședință tipică de Laughter yoga are patru pași:

  • bătut din palme
  • exerciții profunde de respirație
  • joacă de copil
  • exerciții de râs

După sesiunile de Laughter Yoga, nivelul de energie poate fi prea mare. Pentru a reduce acest nivel, sesiunea se încheie cu o meditație ghidată de relaxare. Aceasta ne ajuta să atingem o stare de relaxare profundă fizică și mentală.